Ják község csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

A kedvezményezett neve: Ják Község Önkormányzata

A projekt címe: Ják község csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 79,45 millió forint

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.31.

Projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-15-VS1-2016-00014

 

A projekt célja Ják elavult csapadékvíz-elvezetési rendszereinek fejlesztése. A 2600 fős, az ország egyik legismertett Árpád-kori templomával büszkélkedő község ár- és belvízvédelmi szempontból erősen veszélyeztetett, a Jáki-Sorok patak a település egyes részeit több alkalommal elömtötte.

A meglévő nyílt árkok a község északi részén található új utcák kivételével jórészt feliszapolódtak, az átfolyás nem biztosított. Legsúlyosabb a probléma a vízgyűjtők befogadó előtti szakaszain. Ez tapasztalható mind a Széchenyi, mind az Ady, mind a Jókai, mind a Móricz Zsigmond utca esetében is. A Széchenyi utca esetében tovább tetézi a problémát a szűk keresztszelvény is. A csapadékvíz elvezetés hiányosságai a sportpálya, mint közösségi tér környékén is komoly gondot okoznak. A Móricz Zsigmond utcai elvezetés problémái nehezítik az óvoda körüli parkolást és nem biztosítják a jáki templom, mint kiemelt műemlék dombjáról érkező vizek elvezetését.

A fejlesztés eredményeként az érintett utcák vízelvezető rendszere összesen több, mint egy kilométer hosszban megújul, több szakaszon az utcák szűkössége és a beépítési viszonyok miatt zárt csapadékcsatornát építenek ki. A beruházás illeszkedik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által tervezett, a község külterületén megvalósuló záportározó-építési projekthez, a két beruházás együttesen garantálja a település védelmét.

A községben összesen közel 170 db ingatlan óvható meg az utóbbi években egyre gyakoribbá váló rendkívüli esőzések kártételeitől. A projekt így hozzájárul az ingatlanok értékének növekedéséhez, a lakóépületek mellett a jelentős műemléki örökség megóvásához, és közvetve a település népességmegtartó-erejének javításához is.

betűméret növelése      nyomtatás