Két keréken

Kerékpáros turizmus fejlesztése Vas megyében

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az aktív pihenés, kikapcsolódás is. Vas megye gyógyfürdői lehetőséget adnak arra, hogy miközben pihenünk, feltöltődünk, akár kisebb-nagyobb bajainkat is orvosoljuk. Ennek a rekreációs folyamatnak lehet nagyon fontos kiegészítése a Termál Kerékpáros Túraút, az ahhoz kidolgozott útvonalak, programcsomagok helyszíneinek bejárása két keréken. Ugyanilyen vonzó lehet a turisták – belföldi és külföldi utazók – számára a kellemes környezetben vezető útvonalak bejárása, a műemlékek, az épített látnivalók és természeti kincsek felfedezése. A kidolgozott túraútvonalak a kerékpározók számára nagy élményt jelentenek – minden korosztály számára kínálnak programajánlatot -, és a projekt megvalósításával reméljük, hogy minél többen választják a gyógyfürdők felkeresését két keréken.

A projekt keretében készült el Sárvár Város Kerékpárforgalmi Hálózati Terve. Fontos cél a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása, fejlesztése és annak támogatása, mert ezek társadalmi szinten megtérülő, hasznot termelő beruházások. A kerékpáros közlekedésnek sok előnye van: környezetkímélő és fenntartható, (sem levegő-, sem zajszennyezésével, sem károsanyag-kibocsátással nem terheli a környezetét). Egyértelműen gazdaságélénkítő tényező is, hiszen a Termál Kerékpáros Túraút további látogatókat vonz. Növeli a turizmus erejét – ami Sárvár és a többi gyógyfürdővel rendelkező település esetében kiemelt jelentőséggel bír –, a kereskedelmi és a szolgáltató szektor kihasználtságát. Nagy előnye, hogy a kerékpáros közlekedés területhasználata jóval csekélyebb a személyautós közlekedési módnál, így mind a forgalmi, mind pedig parkolási szempontból kisebb infrastruktúra igényű. Az egészséges életmód eléréséhez is hozzájárul a kerékpározás. A kerékpárral közlekedésnek – legyen szó munkába vagy iskolába járásról -, vagy kirándulásról, turizmusról egyértelműen csak pozitív hatásai vannak, mind a környezetre, mind a gazdaságra és az életminőségre.

Tájékozódjon, informálódjon Ön is a kerékpáros lehetőségekről!

Két keréken Vas megyében!

https://www.facebook.com/termalkerekparut/

 

 

Biciklis kirándulás és gyógyvizes fürdőzés a Termál Kerékpáros Túraúton

A Termál Kerékpáros Túraút öt nagyszerű fürdőkomplexumot érint Vas megyében. Mindegyik helyszín rendelkezik gyógyvizes medencével és olyan szolgáltatásokkal, melyek teljessé tehetik az Ön pihenését, regenerálódását.
A gyógyvizek értékét a magas ásványi anyag tartalmuk nyújtja. Használatuk egyaránt fontos gyógyászati célokkal, de egészségmegőrző céllal, akár medical wellness szolgáltatásként is. Sőt már a prevenció, azaz a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése terén is kiemelt szerep jut a gyógyvizes wellness fürdőzésnek.
A bükfürdői – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – összetételű gyógyvíznek nagyon magas az ásványi anyag tartalma. Elemei jó hatással vannak a csont anyagcseréjére, az izomműködésre (ez kerékpározásnál igen hasznos lehet!), a keringésre, mozgásszervi betegségekre (meszesedés, porckopás, csontritkulás, lumbágó, köszvény) és még gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
A Sárvári Gyógyfürdő medencéiben az alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz áldásos hatását élvezhetik. A külső és belső medencék vízhőfoka 32 és 38 Celsius fok között van és az élménymedencékben vízbuzgár, vállmasszírozó és sodrófolyosó teszi teljessé a medencés élményt. Sárvár két gyógyvize közül az egyiknek magas sótartalma is van.
A celldömölki Celli Vulkán Gyógyvíz nátrium-hidrogénkarbonátos-, kloridos típusú, lágy (csak igen csekély mennyiségű kalciumot és magnéziumot tartalmazó), kevéssé szulfidos meleg víz és kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére, a panaszok enyhítésére.
A Mesteri Termál gyógyvize a hidrogén karbonátos – földes-meszes – termálvizek csoportjába  tartozik. Magas szénsav tartalmának köszönhetően kedvező hatással van a vérkeringési zavarokra.

Pihenjen akár csak az egyik fürdőben, de használja ki az itt töltött időt és járja be a Termál Kerékpáros Túraút által érintett településeket. Fedezze fel a régió épített és természeti értékeit, vagy látogasson át egy másik fürdőbe! A kerékpáros kirándulásokhoz biciklit bérelhet a helyi Tourinform irodákban. Egy kellemes pancsolás után még a kerékpár tekerése is egészen máshogy fog menni! Két keréken Vas megyében.

 

 

 

A Termál Kerékpáros Túraút fürdői

Borgáta Termálfürdő

Borgáta szezonálisan nyitva tartó termálfürdője a nyugalom szigete. A Kis-Somlyó hegy közelében kiépült fürdőcentrum öt medencével és 28-38 fokos, ásványi anyagokban gazdag termálvízzel – termál- és strandmedencével – várja a pihenni, szórakozni és gyógyulni vágyókat.
Borgátán szálláslehetőséggel is várják azokat, akik több napot is szívesen eltöltenének a településen. Nyaralásuk közben pedig pattanjanak két kerékre és járják be a Termál Kerékpáros Túrautat, melyen további négy termálfürdőt fedezhetnek fel, számos épített látnivaló – műemlék – és természeti értéke mellett.
A Kis-Somlyó hegy – a Ság hegyhez hasonlóan – vulkanikus eredetű és része a Somlói borvidéknek.

https://www.borgatafurdo.hu/

 

Mesteri Termál

Madárfütty, csend és harmónia, ezt ígéri a Mesteri Termál honlapja azoknak, akik szeretnének pár napot – vagy pár órát – nyugodt körülmények között, kellemes környezetben eltölteni. Mesteri az egyik fürdőhelyszín, melyet érint a Termál Kerékpáros Túraút.
1964-ben leltek rá az 1800 méteres mélységből feltörő 72 fokos termálvízre, melynek értékeit a családias hangulatú termálfürdő használatával tudják a legjobban kiaknázni.

Az itteni víz a kalcium – magnézium – hidrogén-karbonátos termálvizek csoportjába tartozik, magyar szóhasználattal – földes-meszes- vizeknek nevezzük. A több, mint három évtizedes tapasztalat alapján a víz nagyon kedvezően befolyásolja a mozgásszervi, reumás panaszokat. Magas szénsav tartalma révén kedvezően hat a vérkeringési zavarokra is. A fürdőterületnek, mint rekreációs környezetnek szembetűnő értéke gazdag növényállománya.
Mesteri lehet az utazásuk szálláshelyszíne is, de az is lehet, hogy csak útba ejtik a Termál Kerékpáros Túraút bejárása során is. A termálfürdőzést pedig összekapcsolhatják egy kellemes ebéd elfogyasztásával is.

https://www.mesteritermal.hu/

 

Gyógy- és Wellnessfürdő Sárvár

Sárvár a Nádasdy-család révén írta be magát a magyar történelem legszebb lapjaira, hiszen itteni birtoklásuk idején a város a kultúra egyik fellegvára volt. Tevékenységükre ma is emlékeztetnek a Nádasdy-vár és a Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításai.
Bükfürdőhöz hasonlóan itt (Sárvár) is az 1960-as évek elején indult el település a fürdővárossá fejlődés útján. Napjainkban már igen jelentős szerepe van a turizmusnak Sárvár életében és az ide látogatók legnagyobb része a híres Gyógy- és Wellnessfürdőt keresi fel, ahol wellness-, gyógy- és beauty kezeléseken is részt vehetnek, hogy teljesen felfrissülve és megszépülve, egészségesebben térjenek vissza a hétköznapokba.
A gyógyfürdő résznek otthont adó szárny teljesen elkülönül a családi szárnytól, hogy itt a pihenésé lehessen a főszerep. A vendégek így zavartalanul élvezhetik a gyógyvizes és élménymedencék kínálta szolgáltatásokat.
A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel töltött medencékben a selymes víz átjárja a testet és lelket, feledtetve a hétköznapok gondjait, gyógyírt jelentve a fájó ízületekre, reumatikus panaszokra. Az élménymedence vízbuzgárja, a vállmasszírozója, sodrófolyosója tökéletes kikapcsolódást kínál.
Különböző mélységből, eltérő hőmérsékletű, két fajta összetételű gyógyvíz tör a felszínre.
A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátrium-klorid, a hidrogén-karbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt. A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációra, sportsérülések utókezelésére, neurológiai tünet együttesekre, izomlazító fürdésre. A gyógyfürdő medencéiben az utóbbi – alkáli hidrogénkarbonátos – gyógyvíz található.
A fürdőzés mellett Sárvár számos kulturális programlehetőségeket is kínál, valamint van kalandpark, csónakázótó, arborétum. Érkezzen Sárvárra bármilyen turisztikai céllal, használja ki a fürdő szolgáltatásai mellett a Termál Kerékpáros Túraút által kínált úti célokat is és fedezze fel Vas megye eme régióját két keréken.

https://www.sarvarfurdo.hu/

 

 

Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, Celldömölk

Bár már nem pöfögnek aktív vulkánok a Celldömölk melletti Ság hegyen, azért kellemesen meleg termálvízre még lelhetnek az itt megpihenő turisták a Vulkán Fürdőben, melynek szlogenje: a vulkán erejével.
Celldömölk, Kemenesalja központja, jelentős búcsújáróhely. Már a középkori bencés apátságot – melynek romjai megtekinthetőek még napjainkban is – is Szűz Mária tiszteletére szentelték fel, majd a máriazelli templom mintájára felépült a Mária-kegytemplom (Nagyboldogasszony templom).
A Vulkán Gyógy- és Élményfürdőben nyolc medence és számos szolgáltatás várja a fürdőzni, felfrissülni, újjászületni vágyókat. Az itteni gyógyvíz nátrium-hidrogénkarbonátos-, kloridos típusú, lágy (csak igen csekély mennyiségű kalciumot és magnéziumot tartalmazó), nagy fluorid tartalmú (6,5 mg/l) kevéssé szulfidos meleg víz. Jó hatással van a korral együtt járó elöregedési folyamatok következményeként a gerincben és az ízületekben kialakult idült porckopások enyhítésében, az ízületeket körbevevő izmok és inak fájdalmának csökkentésében és a traumatológiai műtétet követő rehabilitáció során, derékfájás, derékból kisugárzó fájdalmak; statikai zavarok, tartási rendellenességek (gerincferdülés), stressz, túlterheltség gyógyításában.
A fürdőzés mellett hódítsák meg a Ság hegy vulkanikus kúpjait, ismerjék meg a Kemenes Vulkán Park és a Sághegyi Múzeum kiállításai révén a hegy geológiai múltját, és nézzenek be egy-két borospincébe is. Érkezzen Celldömölkre bármilyen turisztikai céllal, a fürdő meglátogatása mellett járja be a Termál Kerékpáros Túraút által kínált úti célokat is, és fedezze fel Vas megye eme régióját két keréken.

http://vulkanfurdo.hu/

 

Bükfürdő Termál & Spa

Hazánk egyik legnépszerűbb fürdővárosa Bükfürdő. Az itteni szolgáltatások messze földről – a határainkon túlról is – vonzzák ide a pihenni, feltöltődni, kikapcsolódni vágyókat. A büki termálvíz aránylag fiatal, hiszen csak az 1950-es évek végén találtak rá a föld mélyén megbúvó meleg vízre, viszont ezt követően elég hamar felismerték gyógyászati jelentőségét és már 1965-ben megkapta a gyógyvíz minősítést.
Azóta egy nagyon komoly szolgáltató rendszer épült ki arra, hogy az ideérkezők pihenése teljes körű legyen. Van Bükfürdőn kalandpark, golfpálya, Kneipp és Nordic walking Park, de ahová biztos, hogy mindenki elmegy az itt töltött idő alatt, az a termálfürdő, melynek gyógyvize nem csak gyógyászati célt szolgálhat, hanem fontos szerepet tölt be az egészségmegőrzésben is (általános közérzet javító szerepe is ismert).
A Bükfürdői Termál & Spa rendelkezik kültéri és beltéri medencékkel, élményfürdő résszel és csúszdákkal, wellness és gyógyászati részleggel.
A bükfürdői termálvíz – gyógyvíz – egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú –, nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, több mint 15000 mg/l ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A bükfürdői gyógyvíz ideális szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés (spondylosis), porckopás (arthrosis), csontritkulás (osteoporosis), discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén. Továbbá ivókúra formájában is segít a krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére.
Érkezzen Bükre bármilyen céllal, használja ki a fürdő szolgáltatásai mellett a Termál Kerékpáros Túraút által kínált úti célokat is és fedezze fel Vas megye eme régióját két keréken.

https://www.bukfurdo.hu/

 

 

 

 

Ha tervezi a nyári kerekezést Vas megyében – Termelői piacok, őstermelők a Termál Kerékpáros Túraút mellett

Vidéken még napjainkban is népszerű közlekedési eszköz a kerékpár. Bármerre jár, csak nézzen körül a vasútállomásnál, gyárak bejáratánál vagy a piacnál, biztosan sok biciklit fog látni a kerékpár tárolókban.
Nyaralása közben ön is felveheti a helyiek életritmusát, például ha bérel egy kerékpárt és azzal megy a strandra, kirándulni vagy éppen bevásárolni (a helyi Tourinform irodában pedig kerékpárt is tudnak kölcsönözni). Termelői piacot Bükfürdőn találnak, amely április vége és október közepe között van nyitva, a korábbi buszállomás terén található. Reggel kitekernek a piacra és beszerezhetnek mindenféle friss finomságot a helyi és környékbeli termelők kínálatából.
A Termál Kerékpáros Túraút bejárása – végig biciklizése – arra is nagyon jó lehetőség, hogy felfedezzék a régió kézműves termékeit, jellegzetes növényeit, gyümölcseit. És azután, ha hazafelé tartanak a gyümölcsökkel, megpihenhetnek valamelyik kerékpáros pihenőhelyen és megízlelhetik Vas megye zamatos terméseit.

 

 

Kempingezés a Termál Kerékpáros Túraút fürdővárosaiban

A Termál Kerékpáros Túraút öt wellnessfürdővel rendelkező állomásán színvonalas szálláslehetőségek várják a pihenni, nyaralni vágyókat. Azonban azok is megtalálják a számukra megfelelő megoldást, akik a szabadabb, lazább megoldást kedvelik, hiszen mindegyik helyszínen a fürdő közelében – vagy éppen összeköttetésben vele – minden igényt kielégítő kempingek találhatóak. Akik lakóautóval közlekednek, azok rendszerint magukkal viszik a kerékpárjukat is. Így számukra teljesen kézenfekvő a környék felfedezése két keréken, de azoknak sem kell lemondaniuk erről a nagyszerű lehetőségről, akik nem rendelkeznek saját biciklivel, mert a helyi Tourinform irodákban lehetőség van kerékpár és pedelec bérlésére is. Éljenek a Termál Kerékpáros Túraút nagyszerű helyszín ajánlataival és fedezzék fel Vas megye eme régióját kerékpáron.

 

Állítsd a kerékpárod kormányát Bükfürdő irányába

Szombathelyről 33 kilométerre van Bükfürdő, ha kerékpárral szeretnénk megtenni az utat. Ez a távolság egy gyakorlott bicajozó számára – miután sík terepet kell csak legyőzni – nem gond, éppen egy kellemes tekerésnyi távolság.
És az út végén vár mindenkit a megérdemelt jutalom, azaz csobbanás a fürdő vízében, napozás a medence partján. A vasi megyeszékhelyen pedig egyházi, római kori emlékeket nézhetünk meg, útközben szőlődombok között és patakparton visz az út, Gyöngyösfaluban a Kalandparkban technikai segítséget is kaphatnak a bringások, vagy kipróbálhatják az Montenbike (MTB) pályát is. A kerékpáros útvonal érinti Csepreget, ahol megpihenhet az utazó egy kicsit. Csábító útiterv, ideális napi program egy kellemes kerékpártúrához, melyet fürdőzéssel köthet össze a vándor.

 

 

 

Csepregi látnivalók biciklivel bejárva

A Répce parti várost szőlőhegyek és kirándulásra alkalmas erdők veszik körbe. Akár azokat is bejárhatjuk kerékpárral, ha a Termál Kerékpáros Túraúton haladunk.
Jelentős műemléke a Szent Miklós és a Szent Katalin-templom, valamint a Nádasdy (Schöller) – kastély. Érinti a Mária-út egyik szakaszát is. Érdemes felkeresni a Falumúzeum helytörténeti kiállítását is.

 

Skip to content

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás