Körmend - Batthyány Strattmann kastélyegyüttes és park

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Rába Helytörténeti Múzeum
Cím  Körmend, 9900 Batthyány Várkastély
Telefon  94/410-425
E-mail  
Internet  

Megközelíthetőség: Körmendet a 8-as számnú főútvonalon Budapest, Veszprém felol, illetve Rédics irányából közelíthetjük meg. .

Szolgáltatások: A kastélyegyütesben található: Rába Helytörténeti Múzeum, (ahol természettudományi, régészeti és várostörténeti kiállítás tekinthető meg. Nyitva: március 15-tol november 1-ig, Hétfo kivételével naponta 10-17 között.) Színházterem, Marc cipőtörténeti gyűjtemény, városi kiállítóterem.

A Rába folyó mentén fontos utak találkozásánál kialakult 12 ezer lakosú város első okleveles említése 1238-ból származik. Az újkorban története összefonódott a Batthyány család hercegi ágáéval. Impozáns kastélyuk az ország legjelentősebb műemléke. A XIII-XIV. században épült északi, keleti és nyugati szárnya, valamint a négy sarokbástya középkori eredetű. Nyugati oldalához kapcsolódott a várfal, amely az erődítést körülvette. A XVII. században egységesen egyemeletessé alakítják át. Homlokzatát a XVIII. században barokk stílusban építik át. A XIX. század első felében kétemeletessé bővítik, manzárd tetőt létesítenek és a déli homlokzat elé erkély épül. A homlokzat timpanonos lezárású, benne Batthyány-Strattman címer, felette kiemelt manzárdtető. Az első emeleten a déli erkély mögött rokokó festésű díszterem van. A lépcsőházban Mária-Terézia olajképe látható, architektonikus keretben. A szabadon álló épülethez különböző funkciójú melléképületek csatlakoznak és a déli fohomolokzat elott Cour D- Honneur-t alkotnak

betűméret növelése      nyomtatás