Körmend - Batthyány Strattmann kastélyegyüttes és park

Dr. Batthyány - Strattmann László Múzeum

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Cím  9900 Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefon  36-94-410425
E-mail

muzeum pont kormend kukac gmail pont com

Internet

http://muzeumkormend.hu/

Megközelíthetőség: Körmendet Budapest, Veszprém felő a 8-as számú főútvonalon, illetve Győr, Szombathely és Rédics irányából  a 86-os számú főúton közelíthetjük meg. .

Állandó kiállítások:

Körmend és a Batthyányak évszázadai

A 2014-ben létrehozott állandó kiállítás a kastély nyugati szárnyának első emeletén, hét teremben található. Három teremben Körmend és vidéke természetrajzát, régészeti leleteit, céhtörténeti értékeit, és a 19-20. század fordulójának polgári kulturális emlékeit láthatja az érdeklődő közönség. A gyűjtemény néhány kiváltképpen érdekes darabja: a mészáros céh 1726-os évszámú ónkannája, az ács-cserepes-kőműves céh 1826-os céhlevele, kékfestő nyomódúcok, 1888-ban készült, működő toronyóraszerkezet, 19. századi velocipédek, Molnár Lajos madárgyűjteménye. Egy rekonstruált velocipédre fel is kapaszkodhat a kíváncsi látogató.

A Batthyány család és körmendi kastélyuk történetét bemutató kiállítás négy teremben tekinthető meg. A főúri família számos nagyságot adott az országnak: Batthyány I. Ádám dunántúli főkapitányt, Batthyány Lajos Ernő nádort, a hercegi címet megszerző Batthyány Károly tábornagyot, Batthyány Fülöp mecénást, Batthyány Lajos első felelős miniszterelnököt és a boldoggá avatott szemorvost, Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót.  Az interaktív elemekkel gazdagon illusztrált kiállítási egységek között tanulmányozható a Batthyány család története a 14. századtól napjainkig, a kiemelkedő személyiségeket öltöztetett szobruk mellett a hozzájuk köthető tárgyak és dokumentumok személyesítik meg. A kiállításrészbe beépült a vakok és gyengénlátók múzeumi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében létrehozott tapintható tárlat, mely a Batthyány családhoz kapcsolódó műtárgyak másolatait, rekonstrukcióit tartalmazza. A kiállításrészben elhelyezett valamennyi tárgy megérinthető, anyaga, plasztikája érzékelhető. Ez a kiállításrész speciálisan úgy készült, hogy a látók mellett a látássérültek érdeklődését is kielégítsük. A tárlat érdekességei: felpróbálható barokk paróka, aranygyapjas rendi jelvény a hozzá tartozó díszes lánccal, a körmendi kincslelet táljairól készült másolatok, Batthyány I. Ádám díszbuzogányának rekonstrukciója.

Cipőtörténeti gyűjtemény

A Cipőtörténeti Gyűjtemény a lábbeli készítés történetét taglalja. A kiállítás 120 darab mechanikai cipőgyártás kezdetei előtt készített cipőn, papucson, csizmán kívül 67 darab gyári technológiával készült lábbelit is bemutat egy hagyományos suszterműhellyel együtt. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői, de egzotikus lábbeliket is bemutatunk, mint például a kínai nyomorított lábra való cipő, papírtalpú japán papucs, amerikai mokaszin, vagy a gyöngyházberakásos magastalpú perzsa papucs.

Nyitvatartási idő:

NYÁRI NYITVATARTÁS

Május 1-től október 31-ig    Kedd-Vasárnap: 10-18   Hétfő: zárva

TÉLI NYITVATARTÁS

November 1-től április 30-ig   Kedd-Szombat: 10-16    Hétfő: zárva   Vasárnap: zárva

Belépő jegy árak a weblapon megtalálhatóak:   http://muzeumkormend.hu/nyitva-tartas-es-arak

A város északkeleti sarkán emelt épületről, a mai várkastély elődjéről csak 1459-ből van tudomásunk. Építtetőjében az akkor Körmendet birtokló Szécsényi családot gyaníthatjuk. Ezt a négy saroktornyos, szabálytalan négyszög alaprajzú, egyemeletes várat, melyet vizesárok vett körül, s bejárata a nyugati oldalán volt, Batthyány I. Ádám az 1600-as évek közepén építtette át. Ezután már mind a négy oldalon emeletes épületszárnyak álltak, a tornyok ezek fölé magasodtak.

Az épületet a megváltozott igényeknek megfelelően Batthyány Lajos gróf, a későbbi nádor a 18. század első felében jelentősen átépítette. A védműből mozgalmas alaprajzi és tömegelrendezésű, európai barokk udvari pompát idéző kastélyegyüttest emeltetett Donato Felice de Allio tervei alapján. A kastély távolabbi környezetét is bevonták a hatáskeltés körébe: épületeit egyetlen észak-déli tengelyre fűzték föl, melyeknek két oldalán melléképületeket emeltek. A kastélyt a 19. században többször is átalakították, az épület klasszicista homlokzatot, erkélyt és manzárd-tetőt kapott. 1915-ben dr. Batthyány László örökölte meg a hercegi címet és a hitbizományt. Az ő nevéhez fűződik a reprezentatív II. emelet átalakítása, és gazdag neobarokk stukkódíszítésének elkészítése 1920-ban.


betűméret növelése      nyomtatás