Stációk a Szentkúti Mária-kegyhelyhez

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

A Vasvárhoz tartozó Szentkút-völgye híres Mária-búcsújáróhely. A klasszicista kápolnához vezető út mentén most 15 stációt állítanak fel, melyek kifaragásához nemzetközi tábort szerveztek.

A fafaragó-mesterek feladata kettős. Először a keresztút képeit kellett elkészíteniük; most pedig a stációoszlopokat faragják. A 15 darab, több mint 6 mázsás faoszlopok megformálására 5 nap áll a rendelkezésükre. A művészek Szerbiából, Szlovéniából, a Felvidékről, és Magyarország több pontjáról érkeztek.

Nick Ferenc elnök, Falvak Kultúrájáért Alapítvány

"A stációk felépítése, fent imátkozó kéz, és kereszt, majd a kép, és a stációszáma. Az egységet az azonos szín, magasság, felépítés tükrözi."

A művészek azt a feladatot kapták, hogy faragják ki a stáció témáját, ki-ki a maga elgondolása szerint. Mindenkinek csupán a stáció számát adták meg.

Buják Vince fafaragó-mester

"Nagyon remélem, hogy az egyik alkotásom, az 5-ös, amikor Simon segít Krisztusnak vinni a keresztet, mindenkinek fog tetszeni. Maga a kép a Felvidéken készült, a stációt pedig itt Vasváron faragjuk."

A kifaragott képekről időtálló, mégis a környezetbe illeszkedő, galvánplasztik másolat készült. Ezek a képek több évtized után is repedésmentesek lehetnek. Az elkészült stációkat a Vasvár melletti Szentkút búcsújáróhely mentén, a kápolnához vezető úton állítják fel. A kegyhely mellett forrás található, melyhez legenda is fűződik. E szerint 1860 körül a forrás vizében megmosakodva nyerte vissza látását egy megvakult huszár, aki a török elleni harcban sérült meg.

Kovács Tilda polgármester, Vasvár

"Azóta egy kis kápolnát is emeltek, sokan jönnek ide a vízhez, finom az íze. De ez a kegyhely hosszú időn keresztül pusztult, nem sokat törődtek vele. Mi most úgy döntöttünk, hogy merünk álmodni, igaz, hogy pénzünk nincsen, de mégis egy olyan infrastruktúrát terveztünk ide meg, ami a lelki élethez is és a fizikai ittléthez is segítséget nyújt."

A kezdeményezéshez sok ember csatlakozott, az ő segítségükkel sikerült előteremteni azt az anyagi forrást, ami az építkezéshez szükséges.

Kovács Tilda polgármester, Vasvár

"Reméljük, hogy az itt élő vasváriaknak és az évenkénti több ezer zarándoknak aki ide jár, lelkileg is egy élményt ad, aki pedig nem vallásos ember, azoknak egy művészi élményt fog adni, itt a természeti környezetben ez a 15 stáció, ami kikerült."

A természeti környezetet az erdészet rehabilitálta, de a területen a világítás és a kápolna is megújul. A "kistemplom" felújítását a püspök felajánlásával a helyi egyházközösség végzi. A terv megálmodói szerint a szeptemberi búcsúra olyan komplex rehabilitációt láthatunk, ami a lelki élményeken túl a szemnek is szép látványt jelent.

Nagy Donát

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás