Szentgotthárdi Történelmi Napok

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Az 1664-es szentgotthárdi csatát elevenítették fel az elmúlt hétvégén a Rába-parti városban. A hagyományőrző csoportok látványos összecsapása mellett volt jelmezes felvonulás, vásár, és megrendezték a csatafutást is.

A híres csatáról, amelyben Montecuccoli keresztény serege és Köprülü Ahmed pasa török hada csapott össze, háromnapos rendezvénnyel emlékeztek meg Szentgotthárdon. Az ütközet jelentőségét adja, hogy Montecuccoli győzelmével elkezdődött a török uralom felszámolása Magyarországon. Nem meglepő, hogy a Szentgotthárdi Történelmi Napok fő eseménye a csata játékos rekonstruálása volt.

Az ünnepség díszes körítéseként kísérőprogramok szórakoztatták a nagyérdeműt. Ezek egyike volt Szendi Szűcs István kiállítása a színház aulájában. A kiállítás mellett persze helyet kapott a zene, a tánc, hagyományőrző csoportok bemutatói és a Mesterségek utcájának vására is. Az idei rendezvény fontos mozzanata volt az ütközet emlékére szervezett futóverseny. Minthogy népszerűsége évről-évre töretlen, a "csatafutás" alighanem beépült a szentgotthárdi hagyományok sorába.

Woki Zoltán főszervező

"Nagyjából évek óta ez a létszám, olyan 300 körüli induló van. Most is ennyi volt. Szerencsére az eső elállt jó időjárási körülmények között tudtak futni."

A következő években több ország bevonásával a mostaninál nagyobb rendezvénysorozatnak adna otthont Szentgotthárd.

Huszár Gábor polgármester, Szentgotthárd

"Tervünk az, hogy 2013-tól indítunk egy nagyszabású, európai szemmel is nagyszabású rendezvénysorozatot, hiszen 2013 a várossá alapítás 30 éves évfordulója, 2014 a szentgotthárdi csata 350 éves évfordulója, s 2014 az első világháború 100 éves évfordulója."

Ha az elképzelések megvalósulnak, jövőre is érdemes lesz Szentgotthárdra utaznia annak, aki rajong a múltidézésért vagy egyszerűen csak lerázná magáról a hétköznapokat.

Bartkó P. Szilveszter

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás