Szélerőmű Ikerváron

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Év eleje óta 100 méter magas széltornyok díszítik a horizontot Ikerváron. Egy spanyol energiavállalat telepítette őket, hogy az itt termelt energiát értékesítse. Hétvégén az ikerváriak akár belülről is megnézhették a tornyokat.

A spanyol energiavállalat 23 országban van jelen a világon. Magyarországon a Komárom-Esztergom megyei Kisigmándon és a Vas megyei Ikerváron van szélparkja, ezek összesen 158 megawatt kapacitással rendelkeznek. Ikerváron 17 darab 2 megawattos szélkerék termeli az energiát.

Brand Éva  Country Manager, Iberdrola Renovables Magyarország Kft.

"A beruházást több éves vizsgálat előzte meg; szélmérési adatokat vizsgáltunk, ill. vizsgált az a fejlesztő cég, akitől a projektet megvásároltuk; és ez alapján esett a választásunk Ikervárra."

A beruházó a park 30 éves működésére szerzett jogosultságot. A szélerőművek által itt termelt energiát 15 évig kötelező átvételi rendszerben, az ezt követő másfél évtizedben pedig a szabadpiacon értékesíti.

Brand Éva Country Manager, Iberdrola Renovables Magyarország Kft.

"2011. április 1-én kezdte meg a park kereskedelmi tevékenységét, ez azt jelenti, hogy az építés után tesztüzemet folytattunk, majd a tesztüzem sikeres lezárása után csatlakoztunk a MAVIR kötelező átvételi rendszeréhez és kezdtük meg a kereskedelmi értékesítést."

A spanyol vállalat 2006-ban 330 megawattnyi energiatermelésre kapott engedélyt az Energiahivataltól. Mivel ezt az energiaszintet még nem érte el, két további 48-48 megawatt teljesítményű szélpark telepítését tervezi a Kisigmándhoz közeli Mocsán.

Bartkó P. Szilveszter

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás