Látványtérkép készült Szombathelyről

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Európa történelmi városaiban gyakran találkozni ahhoz hasonló látványtérképpel, mint amilyet most Szombathely megrendelésére a Civertan Grafikai Stúdió készített. A megyeszékhely belvárosa felülnézetből, házról házra, színesben megrajzolva egészen másfajta élményt nyújt, mint egy hagyományos térkép.

Szombathely Szent Márton városa - ezt a gondolatot hangsúlyozza a megyeszékhely belvárosáról most elkészült látványtérkép - hangzott el a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón. A közeljövőben készül el ugyanis a Szent Márton történelmi sétaút, amelynek nyolc megállópontja lesz a Kálváriától a Szent Márton templomig, s amelyen Márton személyének és korának emlékeit lehet megismerni.

   Feiszt György kulturális tanácsnok

"Nem titkolt célja az, hogy mire elkészül a városon belüli Szent Márton útvonal, akkor annak egy reprezentatív kísérő segédanyaga legyen, hogy csak pusztán ennek a segítségével is végig lehet menni a városon, mint Szent Márton nyomdokait vagy lábnyomát követve egyik helyszíntől a másikig."

A kiadvány a turistáknak hasznos lehet, aki a belváros valamelyik utcáját vagy látnivalóját keresik. A szombathelyiek pedig rácsodálkozhatnak, hogy mit rejtenek a jól ismert homlokzatok, mi van a házak mögött. A kiadvány készítői 600 légifotó és több ezer földi felvétel segítségével rajzolták meg a belvárost. A térkép pontos, de nem aprólékosan valósághű, mivel Szombathelynek nincs teljesen egységes képet mutató történelmi magja.

   László János Civertan Grafikai Stúdió

"Ferenc Tamás előzőekben a kőszegi és a soproni látványtérképet készítette el, és ahhoz képest én úgy érzem, ez sokkal impresszionistább, meseszerűbb lett, és nem véletlenül, hanem szándékosan, hiszen a Szent Márton úthoz kapcsolódik."

Az ötezer példányban kiadott térkép hátoldalára 36 szombathelyi nevezetesség fotója és rövid leírása került. Köztük más kiadványokban ritkán szereplő látnivalókat is megismerhet, aki többet szeretne megtudni a város képét meghatározó épültekről.

Tanai Ibolya

Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás