Megújul a csepregi barokk kastély

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Ha a falak mesélni tudnának... - egyszerűbb dolga lenne a műemlék épületek kutatóinak. Csepregen a Nádasdy-kastélyként ismert főtéri épület múltjáról falkutatással szeretnének minél többet megtudni a szakemberek. Nemrégiben ugyanis megcsillant a remény, hogy az üresen álló épület új funkciót kap. Leendő tulajdonosa szállodává alakítaná, de a régi ingatlan értékeit az újjáépítés után is meg kell őriznie.

Csepreg négyszög alakú főterén, az egykori piactéren magasodik a barokk kastély impozáns épülete. Homlokzatán Sopron vármegye, s egyben az Eszterházy-család címere utal arra, hogy a kastélyban 1927-től az akkor még a szomszédos vármegyéhez tartozó csepregi járás főszolgabírói hivatala működött. Az utóbbi évtizedekben a város általános iskolája kapott helyet az ódon falak között, de tavaly a diákok új épületbe költöztek. Azóta a műemlék kastély üresen áll, felújítására Csepregnek nincsen pénze.

   Háromi Jenő polgármester, Csepreg

"Megüresedett az épület, és az önkormányzatunk úgy döntött még a tavaly nyár folyamán, hogy értékesíteni szeretné ezt a kastélyépületet, tulajdonképpen oly módon, hogy szeretnénk nyilván, hogy valamilyen pénzösszeget is kapnánk érte, de főleg, én úgy gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy ez az épület, mivel a város szívében, a Széchenyi tér központjában található, egy olyan új funkciót kapjon, amely megújítja és megállítja az állagromlását."

A fáktól takart épületre még tavaly figyelt fel egy fővárosi festőművész, aki befektetőkkel közösen megvásárolná a meglehetősen rossz állapotban lévő épületet. Az önkormányzat előszerződést kötött velük. Azóta elkészültek a felújítási tervek, s ha meglesz az építési engedély is, a város eladja nekik a kastélyt. Mivel műemlékről van szó, addig el kell végezni a falkutatásokat, hogy kiderüljön: a kastélynak melyek azok az értékei, amelyek mindenképpen megőrzendők.

   Dénes József régész

"Valamikor itt indult ki egy közfal, itt meg megerősítették, vastagították a falat, ugye itt még a régi vakolat is ott van."

A falkutatások nemrégiben befejeződtek. Ennek alapján ma már nagy pontossággal rekonstruálható, hogyan nézett ki az épület az elmúlt 200 évben.

Dénes József régész

"Melyik falak mely építési periódushoz tartoznak, és az épületnek milyen volt az eredeti nyílásrendszere: belső ajtók, ablakok elhelyezkedése, régi válaszfalaknak a nyomait kellett tisztázni, ez gyakorlatilag sikerült is, tehát most a 18-tól a 20. századig elég jól ismerjük, hogy hogyan alakult a belső osztása. Ugye volt egy főúri kastély, utóbb hivatal lett belőle, még később iskola, és mint iskolát is egy alkalommal gyökeresen átalakították."

Az iskola egykori zsibongójának helyén például minden bizonnyal egy nagyterem volt valamikor. Ezt történeti adatok is alátámasztják. Ha hinni lehet a krónikáknak, királyi látogatója is volt a kastélynak: Luxemburgi Zsigmond 1423-ban több napot töltött itt a királyné unokahúgának esküvőjén. De főúri lakodalmat később is tartottak itt.

Dénes József régész

"Az épületben például, Istvánffy Miklós írja, hogy 1605-ben egy főúri esküvőt tartottak, akkor Nádasdy Anna nevű hölgyet vette feleségül Zrínyi Miklós, ( nem azonos a szigetvári hőssel, sem a költővel, hanem a kettő közötti tagja a családnak ), és akkor elragadtatással ír a csepregi palotának a nagyterméről."

A kastélyt évszázadokon át dúsgazdag főúri dinasztiák birtokolták: a Kanizsiak és a Nádasdyak. A pincében is elvégzett falkutatások azonban igazolták azt a feltevést is, hogy itt már a kora-középkorban is épület állt.

Dénes József régész

"Az épület általában téglából van, de itt lehet látni, masszív kőfal húzódik a mai főfalnak a vonalában, és ez a helyiségsoron végigkövethető, és egy helyütt a párhuzamos, másik fala is megvan."

Ezek a kövek feltehetően egy régi, kör alakú vár maradványai, legkésőbb a 13. századból. A föléje épült, méternél is vastagabb falak a boltozatos pincében már későbbi századokat idéznek. A hatalmas járatokban tíznél is több építési periódus nyomait fedezték fel, csakúgy, mint a kastély földszintjén.

Dénes József régész

"A legjelentősebb építkezés Jankovich Antal gróf nevéhez fűződik, Jankovich Antal az 1776-os nagy csepregi tűzvészt követően teljesen újjáépítette a kastélyt későbarokk, copf stílusban, gyakorlatilag ma is ez az építkezés határozza meg a fő jellegét az épületnek."

A Jankovichok építették a ma is látható bejáratot, és megvolt még a mára elbontott déli szárnya az épületnek. A kutatók szerint akár ezt is újra lehetne építeni. Ebből az időszakból való a még padlás a viszonylag épségben megmaradt 200 éves tetőszerkezettel. A helyreállítás elérheti az 1-2milliárdforintot, s ha megvalósul, barokk stílusú szálloda várja a vendégeket, a parkban pedig modern apartmanok épülnek.

Tanai Ibolya

Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás