Árad a Rába

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán és a Murán. Az elmúlt napok intenzív esőzése következtében kisebb árhullám vonul le a nyugat-magyarországi folyókon. Szentgotthárdnál szombaton éjjel tetőzött a Rába, Körmendnél azonban még erősen árad.

Folyamatosan dolgozik a szivattyú a Rábán Körmendnél. Az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű eső miatt árhullám alakult ki a nyugat-magyarországi vízfolyásokon. A Rába 10 km-es szakaszán, míg a Murán a teljes magyarországi hosszon rendeltek el készültséget a hatóságok.

Nádor István igazgató, Nyugat-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

"Pillanatnyilag első fokú árvízvédelmi készültség van úgy a Rábán mint a Murán. A Murán ez egyértelműen egy fokozott figyelőszolgálatot jelent. Illetve a Rábán pedig Körmendnél szintén figyelőszolgálatot, illetve ott egy szivattyúzást kellett indítanunk, a töltések mögött lehullott jelentős mennyiségű csapadék átszivattyúzására."

A készültség miatt hazarendelték a Tiszánál segítő dolgozók egy részét is. A víz jelenleg lakóházakat nem veszélyeztet a Rába mentén. A vízügyi szakemberek azt mondják, nagyobb áradástól egyelőre nem kell tartani a térségben. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős csapadék már nem várható a nyugat-Dunántúlon.

Ludvig Orsolya

Video:
Forrás: Pro28
betűméret növelése      nyomtatás