Szántó Piroska kiállítás

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Szántó Piroska festőművész eddig nem látott képeiből nyílt kiállítás Szombathelyen, a Művelődési és Sportházban. A művésznő ugyan Kiskunfélegyházán született, Szentendrén és Budapesten élt, műveinek nagy részét mégis Vas megyének adományozta. A képek jórészét Budapesten, Szántó Piroska egykori lakásában láthatják az érdeklődők, a most kiállított képeket pedig eddig a Szombathelyi Képtár raktárában őrizték.

A Művelődési és Sportházban rendezett kiállítás ebben az évben már a 3. tárlat Szántó Piroska műveiből. Az idei év így akár elégtételnek is felfogható az időről időre már-már szinte feledésbe merülő művész számára - mondta Salamon Nándor a megnyitón. Szántó Piroskát sokan ma is inkább grafikusként, könyvek illusztrátoraként, vagy mint Vass István költő feleségét ismerik. Mégis, akik eljöttek megnézni a képeit, talán inkább a festőművészre voltak kíváncsiak. Az itt kiállított képekkel most először találkozhatott a közönség. A Szántó Piroska hagyatékához tartozó alkotások ma már Vas megye tulajdonában vannak.

Salamon Nándor

"1987-ben rendeztünk egy Szántó Piroska kiállítást a Szombathelyi Képtárban, ez egy életmű kiállítás volt, ami az ő munkásságának a színe-javát azt hiszem bemutatta, olyan 200-on felüli művet állítottunk ki, és ennek a kiállításnak a hatására ajánlotta fel azután Szántó Piroska az életművének a válogatott anyagát Vas megyének."

Az életmű színe-java, köztük Szántó Piroska kedvenc művei Budapesten, a művész házaspár egykori otthonában kialakított múzeumban kaptak helyet. A zömében vászonra, olajjal készült képek nagy része ott látható, az itt kiállított képek a Szombathelyi Képtár raktárából kerültek a tárlatra. Az alkotások között régi, még a 30-as években Szentendrén készült képek is vannak. Szántó Piroska ugyanis a tavasztól őszig tartó időszakot gyakran töltötte a kisvárosban, ahol aktív résztvevője volt a művészeti életnek.

Salamon Nándor

"Ő már a 30-as években is Szentendrén dolgozott, és Bálint Endre, Vajda, Barcsay köréhez tartozott, tehát mint fiatal művész egy később nevessé vált művészkörnek volt a tagja."

Szántó Piroskát a művészettörténet az Európai Iskola tagjaként tartja számon, kiállításaikon rendre szerepeltek az ő művei is. 1948 után a kör többi tagjához hasonlóan őt is háttérbe szorította a korabeli művészetpolitika. Alkotásai így ritkán kerültek a nyilvánosság elé, a számtalan elismerés, köztük a Munkácsy- és a Kossuth-díj még évtizedekig váratott magára.

Salamon Nándor

"Ő nem állt rá teljes egészében az Európai iskolás absztrakt vonalra, hanem a legelvontabb képeinél is mindig visszanyúlt a természethez. Tehát az ő művészete mindenképpen egy természeti gyökerű, természeti indíttatású művészet, és az itteni művek nagy része is azt bizonyítja, hogy az elvonatkoztatásban csak addig a határig ment el, amikor még a mű érthető az emberek számára, és mindenféle elmélet mellőzése nélkül is, mint műalkotás, mint kép élvezhető."

A kiállítás tehát érdekes adalék Szántó Piroska életművéhez. Korai, fekete tussal készült képei Barcsayval rokonítják, de ő nem szűkíti puszta vonalakra a látványt. Egy időben szívesen készített csurgatott képeket, s a feketét akár feketén is használta. Korán elvesztett édesanyja emlékét őrzik az élet és a gyász képei, és persze a virágok, növények is megelevenednek pasztelljein. Művei a tárgyak és a lények, ember és természet belső egységét tükrözik. Akik ismerték, úgy vélik: káprázatos egyedisége nemcsak tehetségében, hanem egyéniségében is megnyilvánult. Így életművének remekei mellett varázslatos személyiségével, nőiességének áradásával, természetközeli, sugárzó lényével is nagy művészeink sorába tartozik.

Tanai Ibolya

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás