Árvíz-helyzet a Rábán és a Marcalon

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Vas megyében a Rábán és a Marcalon is levonulóban van az árhullám, mindenhol  megszüntették az árvízvédelmi készültséget. Mára azonban újabb esőt ígérnek  a meteorológusok, ami a szakemberek szerint újabb árhullámot indíthat el.

 

A Rába Vas megyei szakaszán levonulóban van az árvíz, tegnap Körmenden is  megszüntették az elsőfokú készültséget. Az árhullám most Sárvár irányába  halad, de itt nincs szükség készültség elrendelésére, mert az ártérből nem lép ki a folyó. A Rába Csákánydoroszlón lakóházakat, kiskerteket öntött  el, valamint több helyütt mezőgazdasági területek kerültek víz alá. 

Horváth Csaba árvízvédelmi ügyelet vezető, Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi  és Vízügyi Igazgatóság 

"A Marcalon szintén levonulóban van egy kisebb árhullám, ugye itt is  keletkeztek károk Kamond térségében, Boba térségében mezőgazdasági  területeket öntött el, de lakott területeket nem veszélyeztetett."

A Marcal áradása miatt 3 kisebb összekötőút van jelenleg is lezárva, amely  keresztezi a folyót. Nem használhatják az autósok az utat Borgáta és Kamond,  a Csögle és Borgáta, valamint Jánosháza és Karakó között. Mára ismét ígértek csapadékot a meteorológusok. Horváth Csaba elmondta, a talaj telített, ezért az esőzés újabb árhullámot indíthat el mindkét folyón, és növelheti vízszintjüket is.

Potyondi Nikolett

Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás