Az Erős Fekete Bég - II. Nádasdy Ferenc vitézségére emlékeznek Sárváron

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Négyszáz évvel ezelőtt halt meg az Erős Fekete Bég, azaz II. Nádasdy Ferenc, aki a török hódoltság alatt élt és vitézkedett Sárváron, illetve a térségben. Az ősi családi várban, pontosabban a Nádasdy Ferencről elnevezett múzeumban nyitottak tárlatot a tiszteletére, melynek kuriózumokat is bemutató anyagát több országos gyűjteményből válogatták össze.

1604 január 4-én halt meg II. Nádasdy Ferenc, az erős fekete bég, akitől 30 éven át rettegtek a törökök, és akinek vitézségét azóta is gyakran megénekelték. A sárvári Nádasdy Várban, az épp őróla elnevezett múzeumban egy értékes tárlattal emlékeznek rá és korára.

Takács Zoltán Bálint muzeológus

"Három fő múzeumból gyűjtöttük az anyagot, a Nemzeti Múzeumból, az Iparművészeti Múzeumból, illetve a Budapesti Történeti Múzeumból. A Nemzeti Múzeum anyaga azért jelentős, mert olyan ősgaléria darabokat hoztunk itt össze, amelyek valószínűleg ebben a várban voltak elhelyezve. Itt a Nádasdy család három tagjának képe látható, Nádasdy Tamásé, Báthory Erzsébeté, illetve az Erős Fekete Bégé. Azért nevezték így, Nádasdy Ferencet, mert 15 éves háború idején, a XVI. Század végén a török elleni harcokban kiemelkedő szerepet játszott."

Két remekbe szabott oszmán szőnyeg mellett sok más érdekesség is látható a tárlaton. Korabeli fegyverek, puskák és tőrök, térképek. A Nádasdy Családfa és a török kerámiák is kuriózumnak számítanak. A kiállítást a család két leszármazottja nyitotta meg. A 400 éve elhunyt előd nevét viselő gróf Nádasdy Ferenc hangsúlyozta, hogy bár idáig nagyon keveset volt Sárváron, számára mégis olyan ez a vár, mintha haza jönne. Kisebb derültséget keltve kiemelte, hogy Észak-Amerikában, ahol 42 évig élt, úgy gondolják, hogy eredeti ötlet volt az ott élőktől a Pentagon, az ötszögű épület megalkotása, de mi magyarok, már ötszáz évvel megelőztük őket ebben. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ő harc és háború ellenes, hiszen mint mondta, a háború még jót nem csinált.

Gróf Nádasdy Ferenc

"Fekete Bégre büszke vagyok, bár nem asszociálok vele annyira, a katona múltja miatt, nekem a kedvenc, és akire mindig felnézek, mint Nádasdy, az Nádasdy Tamás és a Nádasdy Ferenc, akit később lefejeztek, mert ha a Wesselényi-féle összeesküvés sikerül, akkor Közép-Európa másképp néz ki ma, vagy legalább is az elmúlt pár száz év alatt."

A Nádasdy család történetében épp az említett Wesselényi-féle összeesküvés hozta a törést, hiszen a Fekete Bég unokáját, Nádasdy Ferencet a Habsburg ház halálra ítélte. Az országbírót lefejezték, a család ingó és ingatlan vagyonát elkobozták. A kincseket Bécsbe szállították, a birtok pedig később bajor hercegi tulajdonba került. A család kiállításmegnyitón résztvevő másik leszármazottja elmondta, hogy neki viszont épp a Fekete Bég katonai sikerei imponálnak. Az, hogy portyázó seregeivel gyakran okozott jelentős veszteségeket a török hódítóknak.

Gróf Nádasdy Borbála

"Ahhoz, hogy fenntartsa a katonaiskolát, ami neki volt, ahhoz bizony portyázni kellett, és egy kicsit rabolni is. Ez tetszik nekem nagyon, egy anekdota - ami lehet hogy igaz - amikor Pápát elfoglalták és ott portyáztak, akkor ott a törököket megverték, és a török táborban összeszedtek pár kincset, és akkor gyalog jöttek vissza a huszárok, a lovakat vezették, mert meg lettek rakva mindenféle kincsekkel, amivel ő aztán gazdálkodott, hogy az udvarát és az iskoláját eltartsa. Nekem ezek a dolgok nagyon testszenek, mert ezek hozzátartoznak az ő életéhez, és hát bátorság kellett azért 30 évig védeni a hazát."

Amíg tehette, védte. És bár később megtört a család sárvári uralma, a mai utódok mégsem a háromszáz évig uralkodó bajor hercegekre, hanem a Nádasdyakra emlékeznek büszkén. A család tagjai és a helyiek azt mondják, hogy ez a vár mindig is Nádasdy vár volt és az is marad. Mindehhez a mostani időszaki kiállítás is hozzájárulhat.

Németh Zsolt

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás