Vasi városok az ország leglátogatottabb települései között

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Továbbra is Budapest, azon belül is az 5. és a 7. kerület vezeti masszívan az ország vendégforgalmi versenyét. Szorosan mögöttük ott van Hévíz, Hajdúszoboszló és a 6. kerület, de az élmezőnyben megőrizte pozícióját Bük és Sárvár is.

Az elmúlt évben az ország szinte minden területén, településén emelkedett a turistaforgalom vendégéjszakákban mért nagysága a megelőző évhez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal néhány napja hozzáférhető egész éves adatbázisából, ami a kereskedelmi szálláshelyek adatait tartalmazza. A települések, illetve budapesti kerületek szerint legyűjtött számok összevetéséből azonban kitűnik az is, hogy az általános javulás mellett van néhány olyan korábban kiemelkedő forgalmú hely, ahol nem profitáltak megfelelően a megnövekedett utazási kedvből.

Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált 27,7 millió összes vendégéjszaka fele-fele arányban oszlott meg a külföldi és hazai vendégek között. Az együttes 7 százalékos növekedéssel közel azonos mértékben, 6,9 százalékkal emelkedett a külföldi és 7,1 százalékkal a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma. Természetesen egy-egy régióban, településen vagy fővárosi kerületben az átlagtól jelentősen eltérő eredmények is születtek.

Az összes vendégéjszaka 34 százalékát Budapesten töltötték el a turisták. A 9,3 millió éjszakás fővárosi forgalom 88 százalékát a külföldi vendégek adták. A külföldiek országos forgalmából pedig 59,2 százalékkal részesedtek.

A vidéki top 25

A legnagyobb forgalmat bonyolító vidéki települések közül az első huszonöt adatait dolgoztuk fel és állítottuk sorba a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák mennyisége alapján. Az országos forgalomból ez a kör 35,4 százalékkal részesedik, amíg az összes többi vidéki üdülési célpont a vendégforgalom 30,9 százalékát bonyolította – a fennmaradó 33,7 százalék pedig Budapest eredménye volt.

A vendégéjszakák száma 2016-ban, változásuk egy, illetve nyolc évre visszamenőleg a Vidéki top 25 településen a település pozíciójának változásával.

 

A vidéki top 25-ös lista első három helyén nyolc évre visszamenőleg változatlan a sorrend. A mezőnyt két gyógyfürdőhely, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti, majd kicsit lemaradva Siófok következik. Az első két helyen álló települések átlagon felüli, 8,6, illetve 8,7 százalékos növekedését látva mostanában nem igazán kell félteni a helyüket. A visszafogottabb növekedés ellenére is biztosnak tűnik Siófok pozíciója is, mert a következő helyen álló Bük még nála is mérsékeltebb forgalomemelkedést mutat.

A korábbi évre visszanézve nem csak a dobogón, hanem az első nyolc helyen változatlan a sorrend. A már említett Bük mellett Balatonfüred, Zalakaros, Sárvár, Eger is tartotta a pozícióját 2016-ban.

A 25-ös lista többi tagjának esetleges pozícióváltásai közül mindenképp ki kell emelni az egy év alatt kilenc helyet előre ugró Velencét. A másik véglet Sopron, ahol négy helyet rontottak egy év alatt, de nyolc év viszonylatában hét hely a visszaesésük.
 

Forrás: turizmusonline.hu
betűméret növelése      nyomtatás