Vasi csapat az országos értéktár vetélkedő döntőjében

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
A hungarikumok, és a helyi értékek gyűjtésének népszerűsítésére pályázatot írt ki a Földművelésügyi Minisztérium. Ennek része volt az az iskolások számára szervezett vetélkedő, amelynek elődöntőjében nagy sikerrel szerepelt, és az országos döntőbe jutott a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola csapata.

Az országos elődöntőben megyénként egy általános és egy középiskolás csapat vehetett részt, míg a határon túli területekről három csapat kapcsolódott be a versenybe. Vas megyét az általános iskolások között a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola, míg a középiskolai kategóriában a Kanizsai Dorottya Gimnázium csapata képviselte.

A megmérettetésen a diákok a Hungarikumok Gyűjteményével kapcsolatos ismereteikről adtak számot. A szervezők nem csak a lexikális ismeretekre voltak kíváncsiak, hanem fontos szerepet szántak a fiatalok kreativitásának is. A feladványok között az egyik legérdekesebb a Hungarikum mozi volt, amikor is a huszonegy kisfilmből ki kellett választani azokat, amelyek hungarikumokat mutattak be. Próbára tették a diákok gasztronómiai ismereteit, amikor egy, a hungarikumok közé tartozó étel receptjét kellett leírniuk.

Az elődöntőben elért eredmények alapján tizenhárom csapat szerzett jogot a döntőben való részvételre. A vasi csapatok közül kiválóan szerepelt a Kanizsai Dorottya Gimnázium együttese, de az erős mezőnyből végül nem jutottak tovább. A csákánydoroszlói - Fálmann Dániel, Herczeg Emese, Bauer Rebeka, és Szánthó Dóra alkotta - csapat viszont sikerrel vették ezt az akadályt is, így ők ott lesznek május 19-én, az Országházban megrendezésre kerülő országos döntőben. A diákok felkészítő tanára Sipos Éva.

Fotó: Sipos Éva

Forrás:
betűméret növelése      nyomtatás