Vas megye-Imereti régió: aláírták a megállapodást

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Tovább bővültek Vas megye nemzetközi kapcsolatai, miután Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Givi Chichinadze, a georgiai Imereti régió kormányzója Kutaisziben írta a testvérmegyei együttműködésről szóló megállapodást.

A Vas Megyei Közgyűlés elnökéhez tavaly ősszel érkezett megkeresés Georgia budapesti nagykövetétől, hogy Imereti régió szeretne testvérmegyei kapcsolatot létesíteni Vas megyével. Ennek folytatásaként májusban Vas megyébe látogatott Givi Chichinadze kormányzója. A megbeszélések eredményeként a partnerek kinyilvánították együttműködési szándékukat. Az erről szóló megállapodást a megyei közgyűlés szeptemberi ülésé jóváhagyta. Ezt követően a dokumentumot október elején ünnepélyes keretek között írta alá az Imereti régió székhelyén Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Givi Chichinadze, a georgiai Imereti régió kormányzója.

A vasi-grúzai kapcsolatoknak már voltak előzményei. Harminc évvel ezelőtt állították fel Tbilisziben a zsennyei alkotó Zichy Mihályt ábrázoló szobrát. A kiváló festő-grafikus volt az illusztrátora a grúz nemzeti eposz díszkiadásának. Ebben az időszakban a vasi Életünk szoros kapcsolatot alakított ki a grúz állami irodalmi folyóirattal. Az Életünk két alkalommal jelentette meg a kortárs grúz írók-költők antológiáját. Vasi irodalmi delegáció két alkalommal is járt Grúziában.

A mostani megállapodás alapján kulturális, gazdasági és turisztikai téren is jó lehetőségek kínálkoznak az együttműködésre, fogalmazta meg Majthényi László. A partnerek külön is szorgalmazzák a települések közötti kapcsolatfelvételt. Szombathely már két éve együttműködik Kutaiszivel, a régió fővárosával. Jó az esély arra, hogy georgiai testvérvárosa lehet Szentgotthárdnak is, miután a híres üdülőváros, Chaltubo kinyilvánította ilyen irányú szándékát.

A vasi elnök elmondta, hogy a vasi utazók körében is kedvelt úti cél lehet Georgia, amely hatalmas kultúrával rendelkezik. Különlegessége az is, hogy egyszerre érhetők tetten a múlt maradványai, valamint a modern fejlődés is eredményei. Magyarországról egy fapados repülőjárattal viszonylag olcsón és gyorsan el lehet jutni Kutaiszibe, így számítanak arra, hogy a partneri együttműködésben kiemelkedő szerep jut majd a turizmusnak is.

Forrás:
betűméret növelése      nyomtatás