Turisztikai pályázatról indított társadalmi egyeztetést az Nemzetgazdasági Minisztérium

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Megkezdődött a turisztikailag kiemelt térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztési pályázatának társadalmi egyeztetése, a javaslatokat február 11-ig várják - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

A  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 21,4 milliárd forint keretösszegű pályázata révén emelkedhet a látogatók száma a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben, így új munkahelyek jöhetnek létre és biztosítható lesz a turisztikai régiók további fejlődése.

Az elmúlt években a magyar gazdaságban és foglalkoztatásban játszott szerepe révén a turizmus húzóágazat lett, a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakkal együtt ma 350 ezer embernek ad munkát és közel 45 ezer egyéni kis- és középvállalkozót foglalkoztat. 2010 óta rekordéveket zár az ágazat, ezért a kormány clja, hogy még magasabb bevételt hozzon ki a meglévő kiváló adottságokból a jövőbeni koncentrált, koordinált fejlesztésekkel és támogatásokkal – mondta az államtitkár.

A felhívás célja a turisztikailag kiemelt (frekventált) térségek fejlesztése, melynek révén megvalósulnak a hiánypótló beruházások, ugyanakkor kiszűrhetők a párhuzamos fejlesztési elképzelések. A pályázat segít abban, hogy a turisztikai fejlesztések egy koncentrált, állami szervezeti felelősségvállalás mellett valósulhassanak meg, lehetőség legyen a fejlesztések összehangolására, azok szinergikus hatásainak kiaknázására.

A konstrukció a fejlesztéseken keresztül közvetlenül kívánja növelni a látogatószámot a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben, ezzel tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is. A támogatni tervezett fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a látogatószám, megvalósul a hálózatosodás, integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés történik, érvényesül a turizmus tovagyűrűző hatása, mely révén a teljes turisztikai térség fejlődése biztosítható lesz. Támogatásra kerül a garantált programcsomagok kialakítása és hangsúlyt kap a küldő országok nyelvének használata az attrakciók területén. – ismertette Rákossy Balázs.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 10 napig várják apalyazat.gov.hu honlapon.

Forrás: MTI-NGM
betűméret növelése      nyomtatás