Tovább bővülnek a megye nemzetközi kapcsolatai

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Vas Megye Közgyűlése a nyári szünet után első ülését tartotta péntek délelőtt a Megyeháza Dísztermében. A képviselők tájékoztatót hallgattak meg a járási hivatalok működésének tapasztalatairól, s jóváhagyták a georgiai Imereti régióval kötendő együttműködési megállapodás tervezetét.

A képviselők egyhangú döntéssel fogadták el a legutóbbi ülés óta történt legfontosabb eseményekről szóló tájékoztatót, majd a 2017. évi költségvetés módosítását. Ez utóbbival kapcsolatban Nagy Gábor, a pénzügyi és ügyrendi  bizottság elnöke elmondta, hogy a szeptember közepéig bekövetkezett változásokat vezetik át a költségvetési rendeleten. Az önkormányzat számlájára beérkezett főbb bevételek között szerepel a bérkompenzáció, a közfoglalkoztatás és diákmunka támogatása, valamint több uniós projekt előlege.

A járási hivatalok működésének tapasztalatairól Popovicsné dr. Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója tájékoztatta a képviselőket. A 2013. január elsejével létrehozott járási hivatalok hatásköre az elmúlt időszakban jelentősen bővült. Ennek során számos, korábban megyei kormányhivatali hatáskörbe tartozó döntés került le járási szintre. Az átalakítást zökkenőmentesen sikerült végrehajtani, állapította meg kormányhivatal igazgatója. A hatáskör változások mellett kiemelt figyelmet fordítottak a működési körülmények fejlesztésére is. Ehhez beruházások sorát valósították meg. Ez a folyamat folytatódik, ennek során igyekeznek a több helyszínen működő hivatalokat egy helyre koncentrálni. A civil és nemzetiségi kapcsolatok bizottsága alelnökeként dr. Németh Kálmán elfogadásra ajánlotta az előterjesztést, ám azt, mint egykori önkormányzati vezető megjegyezte, a szociális és az építési hatáskör távolabb került az ügyek keletkezésének helyszínétől.

A georgiai Imereti Régió és Vas megye 2016-ban vette fel egymással a közigazgatás, gazdaság, oktatás, kultúra, szociális, sport, környezetvédelem és további közös érdekeltségű területeken folytatott együttműködés fejlesztésére irányuló kapcsolatot. A kölcsönös szándékot Givi Chichinadze, Imereti Régió kormányzója és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke májusban egy szándéknyilatkozat aláírásával nyilvánította ki. Most pedig a közgyűlés jóváhagyta a georgiai Imereti régióval kötendő együttműködési megállapodás tervezetét. Ebben a célok között szerepel a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködés fejlesztéséhez szükséges kedvező feltételek megteremtése. A partnerek vállalják, hogy hozzájárulnak a másik térség kultúrájának népszerűsítéséhez, népi  hagyományainak megismertetéséhez, kulturális csereprogramok szervezéséhez Támogatják a szakemberek közötti tapasztalatcserét, valamint a területükön  működő települési onkormányzatok közötti együttműködés kiépítését.  

 

Forrás:
betűméret növelése      nyomtatás