Technika tanulmányi verseny a Megyeházán

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Dunántúli Technika, életvitel és gyakorlat verseny megyei fordulóját február 15-én Szombathelyen. Mintegy hatvan vasi diák gyűlt össze a Megyeháza Dísztermében, hogy próbára tegye tudását és kiharcolja a döntőbe jutást.

Vas megye szinte minden szegletéből érkeztek a versenyre általános iskolások, akiknek a technikai környezetre vonatkozó ismereteikről kellett számot adniuk a megmérettetésen. Sinkovics Ágnes, szervező, a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ technika, életvitel és gyakorlat szaktanácsadója elmondta, a verseny megszervezésével céljuk volt, hogy érvényt szerezzenek a tantárgynak, felhívják rá a figyelmet, mivel véleményük szerint nagy szüksége lenne a diákoknak arra, hogy általános iskolában megkapják azokat az alapokat, amelyekre ráépíthetnének a középiskolákban, főleg a szakmák tanulása során. 
A február 15-i alkalmon két korcsoport számára hirdették meg a tudásmérőt, az 5-6. és 7-8. osztályosok felkészültségét 10, illetve, 13+1 kérdésből álló feladatsorral tesztelték a verseny életre hívói. Dr. Nemes József, egyetemi docens közlése alapján a tanulóknak a többi között technikatörténeti kérdésekre kellett választ adniuk. Példaként említette, hogy a magyar feltalálókkal és találmányaikkal sem ártott tisztában lenniük a versenyzőknek. Kerékpáros közlekedést érintő témakör is szerepelt terítéken: a táblák és a biciklik alkatrészeinek helyes felismerése egy-egy lépést jelentett a fordulóból való továbbjutás felé. Természetesen az autók sem maradtak ki a sorból: a belső égésű motor működésével, a gumiabroncsnyomással, motorolajjal összefüggő kérdésekre adott jó válaszokkal értékes pontokhoz lehetett jutni.
A verseny feladatsorainak megoldására ötven perc állt a diákok rendelkezésére. A megközelítőleg hatvan fiúból és lányból álló mezőnyből mindenki időben kitöltötte a válaszlapot. Az eredményekről egy-két héten belül kapnak írásos értesítést az érintett iskolák.
Mind a kilenc dunántúli megyében, azonos időben zajlott csütörtök délután a megmérettetés, amelyről minden megye első helyezettje jut tovább a döntőre - tette hozzá Sinkovics Ágnes, aki tájékoztatott arról is, hogy a finálénak az ELTE-Savaria Egyetemi Központ ad majd otthont áprilisban.
A program a feladatsor kitöltését követően a Megyeháza történetéről szóló előadással zárult. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, történész, a vasvári Helytörténeti Múzeum igazgatója kalauzolta el képzeletben a fiatalokat az épület keletkezésének idejétől egészen napjainkig.

Forrás:
betűméret növelése      nyomtatás