Pert nyertek az Esterhazyak

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Polgári bírósági tárgyalás volt Kismartonban, amely utan az Esterhazy család örülhetett. A Burgenland Tartomány és az Esterházy közeli cég, az Arenaria közötti perben a bíróság első fokon az Esterhazy-közeli Arenaria-nak adott igazat. Az ítélet kimondja: a tartomány egy millió eurós kulturatámogatást tartozik fizetni a cégnek.

A burgenlandi tartományi bíróság szóvivője megerősítette, hogy a tartományt vétkesnek nyílvánította és hogy Burgenland az Arenaria cégnek 14 napon belül egy millió eurót továbbá 4 százalék kamatot köteles fizetni. A tartománynak a tárgyalás költségeit is magára kell vállalnia. Az ítélet azonban még nem jogerős.

A per hátterében a tartomány kulturális támogatásait övező viták állnak. Az Arenaria cég 2015 óta rendez operaelődadásokat St. Margarethenben, a kőfejtőben, emellett gyerekoperákat is tervez. Ezért kulturális támogatásért folyamodott, de a tartomány ezt elutasította.

Az Arenaria a Piedra Alapítvány leányvállalata. Az Esterhazy Vállalkozások ügyvezetője, Stefan Ottrubay, a Piedra elnökségében is helyet kapott.

A polgári perben Helmut Bieler, az illetékes tartományi tanácsos, azzal indokolta az elutasítást, hogy a tartománynak egészen egyszerűen nincs pénze és a költségvetési hely megléte nélkül nem adhatja beleegyezését a támogatásba. Az Esterhazy ügyvezetője Stefan Ottrubay viszont azzal érvelt, hogy a hasonló célla dolgozó Mörbisch vagy a Haydn-Ünnepi Játékok is kaptak pénzt a tartománytól. A bíróság Ottrubaynak adott igazat, mivel úgy érezte, a törvénybe foglalt „egyenlő elbírálásnak“ a tartomány nem felelt meg.

A Tartomány már bejelentette, fellebezni fog. Az érintettek nem akarták kommentálni az ítéletet.

 

Forrás: volksgruppen.orf.at/
betűméret növelése      nyomtatás