Nagy tömeget vonzott a premier

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Régen látott nagy tömeg látogatott el Felsőőrön az első burgenlandi magyarokról szóló film, „A burgenlandi székelyek“ bemutatójára. A helyi Diesel-Moziban maga a rendező, a 34-éves Mester Ákos is megjelent, aki a burgenlandi magyarok székely származását kutató filmnek a folytatását is tervezi.

Mester Ákos, az 52 perces film ifjú rendezője, annak idején a Felsőőri Kétnyelvű Gimnáziumban érettségizett. Innen datálódik az ismeretség és az együttműködés a filmrendező és egykori tanára, a burgenlandi magyar népfőiskola vezetője, Somogyi Attila között. Mester Ákos számára különleges élmény volt az első burgenlandi magyarokról szóló film elkészítése.

A dokumentumfilmben Mester Ákos az Őrvidék emblematikus személyiségeit, csoportjait mutatja be a Szabó Ernőtől a BMKE-n át az Őri Bandáig. Filmjének egyik fő kérdése, hogy az őrvidéki magyarok nem egy Székely-magyar törzstől származnak-e. A filmben megkérdezett több erdélyi és őrvidéki személy is ezt a verziót erősítette meg.

A történelmi jelentőségű filmbemutatón természetesen Székelyföldről származó helyi lakosok is jelen voltak. Számos székely lakik Burgenlandban, leginkább a Felsőőr melletti Borostyánkőn érhető tetten a székely jelenlét.

Mester Ákos elmondta , közel 11 órányi anyagot vett fel a forgatás 6 éve alatt. A célja az volt, hogy pozitív üzenetű filmet készítsen a burgenlandi magyarság jövőképéről.A fiatal rendező leginkább vágóként tevékenykedik, de hamarosan ismét rendezni szeretne, ezúttal egy 5-6 perces rövidfilmen gondolkodik és fontolgatja, hogy egyszer újra filmet készít a burgenlandi magyarokról.

 

Forrás: ORF Burgenland
betűméret növelése      nyomtatás