Másfél millió vendégéjszaka Vas megyében

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Várakozáson felül alakult a 2016-os év, de az ide sem ígérkezik rossznak, pedig közel három hónap még hátra van belőle. A statisztikákból az is kiderül, hogy a turisták átlagosan három éjszakát töltöttek el megyénkben. - A megye, valamint a szövetség tagszervezetei értékelték a turisztikai főszezont a Megyeháza Címertermében.

Hétfőn kora délután a Megyeháza Címertermében tartott sajtótájékoztatót a Vas Megyei Turizmus Szövetség, értékelve a 2016-os esztendőt. Emellett szó esett a 2017 első három negyedévéről, illetve a 2018-as kilátásokról, valamint a 2023-as szombathelyi Európa Kulturális Fővárosa projektről is.

"Valami hasonló ok miatt alakult meg ez a szövetség, mint amiért ma itt vagyunk. A közös megjelenés, a közös kommunikáció nagyon fontos eleme volt az összefogásnak, amikor életre hívtuk ezt a szövetséget, hiszen az itt helyet foglaló szereplők tulajdonképpen egymás versenytársai, mégis sikerült egy platformra hozni ezeket a szereplőket még 2014-ben" - mondta dr. Kondora Bálint a VMTSZ elnöke.

A számok pedig igazolni látszanak a szövetséget, mivel 2016-ban a turisztikai céllal érkező vendégek száma 7,1 százalékkal nőtt 2015-höz képest, ami 492.501 főt jelent összesen. Ennél is nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal nőtt a megyében eltöltött vendégéjszakák száma, ami 1.554.025 éjszakát jelent összesen. Ez azt is jelenti, hogy egy vendég átlagosan 3,2 napot töltött megyénkben, ezen a téren pedig 1,8 százalékos volt a növekedés.

"A turizmus sokkal személyesebb ügy annál - azok számára, akik a turizmus szektor szereplői -, mint azt sokszor gondolnánk. Vendégként mindig szembesülünk ezzel, és szállásadóként, turisztikai szolgáltatóként is egyre gyakrabban kellene, mert a kor követelményei ezek" - tette hozzá Kevy Albert, a VMTSZ alelnöke.

"A külföldi küldő piacok szintén rendkívül fontosak amellett, hogy megyénkben a hazai vendégek is jelentős számban vannak jelen. Legnagyobb küldő piacunk a tavalyi évben Csehország volt, innen 94 266 vendég érkezett. Osztrák vendégekből is közel ennyit, 80 128 főt sikerült megnyernünk 2016-ban. Jelentős még a németországi küldő piac, ahonnan 23 265-en érkeztek" - avatott be minket a részletekbe Szendi Kata, a VMTSZ másik alelnöke.

2018 nem csak a 9 hosszú hétvége miatt lesz érdekes, hanem azért is, mert számtalan turisztikai attrakció-fejlesztést szeretnének megvalósítani a szövetség tagjai. Ezek között akadnak kerékpár- és túraút fejlesztések, a Szajki-tavak strandrevitalizációja, a vízi turizmus fejlesztése a Rába folyón, a Zene háza Sárváron, és az őriszentpéteri Vadászati kiállítás megújítása. Lesznek nagyobb projektek is, ezek jellemzően a gyógyhelyeink fejlesztését célozzák. 

Ezt követően a tagszövetségek képviselői értékelték a területükre jellemző turisztikai mutatókat. Bükfürdő 2017 első 7 hónapjában tovább tudta növelni vendégéjszakáinak számát, a belföldi vendégéjszakák 4, a külföldi vendégéjszakák 7 százalékkal nőttek. 2016-ban összesen 818 674 vendégéjszaka realizálódott a vasi városban.

Míg tavaly az év első 9 hónapjában 366 682 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Sárváron, addig idén ugyanezen időszak alatt  már 376 456 vendégéjszakát regisztráltak, míg a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe közel 460 000 vendég érkezett.

A Ság hegy térségét kezdik felfedezni a cseh turisták, 2017 nyarán 3,79 százalékkal többen érkeztek. Jól teljesítettek a fürdők (Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, Borgáta, Mesteri) és a Kemenes Vulkánpark is.

Szentgotthárdon a két legdinamikusabb hónap a július és augusztus volt, köszönhetően a Szerelmesek Fesztiváljának és a Történelmi Napoknak. A főszezonban 8213 vendég összesen 20 875 vendégéjszakát töltött a hármashatárnál.

Az Őrségben a 14. Tökfesztiválnak 12 000 látogatója volt idén, a tökmagolaj sajtolás kipróbálható bemutatása iránt pedig 417 százalékos igénynövekedést tapasztaltak.

Vasi Hegyhát-Rábamente desztinációban a Jeli Arborétumba idén 43 487-en látogattak el, és még nincs vége az évnek. A vasvári Rétes fesztivál 2000 érdeklődött vonzott, míg az AlteRábán 12 500-an tomboltak 2017-ben. Kiemelendő volt még a Gyüttment Fesztivál, ahol 15 helyszínen közel 300 program és környezettudatosság várta az érdeklődőket.

Kőszeg és az Írottkő Natúrpark területén a vendégéjszakák száma évről évre 12-14 százalékkal nő, tavaly Kőszegen 22 százalékos volt az emelkedés, és idén is erős szezont zártak a szállásadók. A hosszútávú tervek közt szerepel a szálláshelyek fejlesztése a városban.

Szombathely turisztikai erősségei között mindig is fontos szerepet játszottak a nagyrendezvények, közülük is kiemelkedő a Savaria Történelmi Karnevál, ami 2017-ben ismét látogatócsúcsot döntött. A fesztivál hétvégéjén - vendégmegkérdezések alapján - több mint 1 milliárd forintot költöttek a karneválozók.

A Pannon Termál Klaszter fürdőinek többsége a nyári szezonra beruházásokkal készült, ezek leginkább attrakciófejlesztések voltak. A tapasztalatok szerint több külső tényező is erősen befolyásolja a létesítmények forgalmát, látogatottságát. Ezek közé tartozik az időjárás, kánikulában például erős a Balaton elszívó hatása.

Nagy Róbert

Fotó: Büki László

Forrás: vaskarika.hu
betűméret növelése      nyomtatás