Magyarok a Kultúrák Ünnepén

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
A Burgenlandi Magyar Kulturegyesület is tevékenyen részt vett a Felsőőrön a hétvégén rendezett Kultúrák Ünnepén. Mind felnőtt-, mind gyerek zenész- és táncoscsoportjaik bemutatót tartottak a tömött sorok előtt megrendezett eseményen. Jövőre majd az 50 éves BMKE áll a rendezvény középpontjában.

Csordultig megtelt a felsőőri Városi park szombaton este, ahol az Európai Street Food Fesztivállal egyidőben rendezték a tavalyi évben Felsőpulyán debütált Kultúrák Ünnepét is. A magyar népzenét és népszokásokat a BMKE csoportjai jelenítették meg, a szervezet elnöke Zsótér Írisz elmondta, örömmel vettek részt az eseményen.

A felsőőri Csörge népzenei együttes a Szélforgók gyermekzenekarral kiegészülve lépett a színpadra, ahol félórás ízelítőt adtak az Őrvidék magyar népzenei kincseiből. A műsorban a színpad előtt felléptek az alsóőri Virgonc Néptánccsoport táncosai is.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület műsorát követően az őrvidéki roma David Samer Trio roma és standard jazz zenével a Romano Rath pedig roma slágerzenei egyveleggel szórakoztatta a közönséget.

A Niki Kracher felsőőri énekes- és színésznő, valamint Ramona Tomisser a felsőőri zeneiskola énektanára által egy egyhetes zenei tábor alatt betanított “Musical und Schauspielkids” alkalmi társulatának műsorában a gyerekek a televíziós tehetségkutatók álságos, hazug világának hibáira hívták fel a figyelmet.

A kulturális program szervezője, Horst Horváth illetve Georg Rosner polgármester megnyitóbeszédeikben hangsúlyozták, a rendezvény célja, hogy az Őrvidék kulturális sokszínűségét ünnepeljék egy olyan derűs, békés fesztiválon, ahol egymás mellett mulathatnak Burgenland különböző vallású és nyelvű népcsoportjai.

Mi lenne erre kiválóbb alkalom, mint egy olyan street food fesztivál, ahol magyar lángostól a német kolbászon át az amerikai és ázsiai utcai konyha kulináris csemegéit kóstolhatja meg a közönség a Városi park árnyas fái alatt.

Szerencsére az időjárás is a szervezők oldalára állt, csak az utolsó zeneszámok elhangzása után érkezett meg a vihar Felsőőrre.

Mint Horst Horváth elmondta, a sikeres rendezvénynek egészen biztosan lesz folytatása jövőre is, amikor is Kultúrák Ünnepének fókuszában a jövőre 50 éves Burgenlandi Magyar Kultúregyesület áll majd.

 

 

Forrás: ORF Burgenland
betűméret növelése      nyomtatás