Magyar Kultúra Napja Ljubljanában

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án a Magyar Nagykövetség és kulturális intézete, a Balassi Intézet ünnepi koncertet szervezett a Cankar Otthonban Ljubljanában. Az eseményt az olaszországi buszbaleset miatt meghirdetett gyásznapra való tekintettel a tragédia áldozatai emlékének ajánlották.

Dávid Andor nagykövet-helyettes köszöntőbeszédében elmondta, hogy idén a Magyar Kultúra Napján nem csak azt ünnepeljük, hogy 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét, hanem azt is, hogy éppen egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Ljubljanában a nagykövetség kulturális intézete, a Balassi Intézet. Külön kiemelte, hogy a koncerten elhangzó szlovén darabokkal a nagykövetség a hamarosan esedékes Szlovén Kultúrünnep előtt is tisztelegni kíván. Dávid Andor hozzátette, hogy „előzetes várakozásunkat felülmúlja az az érdeklődés, amit a szlovén látogatók részéről tapasztalunk”. A nagykövet-helyettes azt is elmondta, a koncert nyitja meg a 20. század kiváló magyar zeneszerzőjének, népzenekutatójának és világhírű zenepedagógusának, Kodály Zoltánnak dedikált év szlovéniai rendezvénysorozatát is. Köszöntőjét a busztragédiában elhunytakkal együttérző szavakkal zárta. 

 

A magyar diákokat és hozzátartozóikat ért tragikus olaszországi buszbaleset egész Magyarországot gyászba borította, a kormány január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A CD Klubban tartott koncert programja ezért Kodály Zoltán „Adjon Isten jóéjszakát” című kórusművével kezdődött. A hozzátartozók és barátok mély gyászában osztozva pedig a közreműködő művészek kihagyták a programból a vidámabb hangulatú műveket. A koncert után a vendégek a Juliusz Janusz apostoli nuncius által vezetett rövid fohásszal áldoztak az elhunytak emléke előtt, majd lehetőségük nyílt részvétüket kifejezni az esemény helyszínén kitett gyászkönyvben.

 

Forrás: Népújság - Lendva
betűméret növelése      nyomtatás