KKV-k nyertek 14,5 milliárd forint támogatást

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
14,5 milliárd forintot nyert el 590 mikro-, kis és középvállalkozás versenyképességének erősítésére, beruházások végrehajtására, illetve kutatásfejlesztésre. Fejlesztéseik összértéke eléri a 28,5 milliárd forintot. – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Hozzátette: 14 érdekképviseleti szervezet is elnyert összesen 1 milliárd forintot munkahelyi egészség és biztonság fejlesztésére, valamint egy kutatóintézet több mint fél milliárd forintból erősítheti nemzetközi versenyképességét a friss döntéseknek köszönhetően.

11,3 milliárd forintot nyert el 540 mikro-, kis- és középvállalkozás (KKV) termelési kapacitásainak bővítésére, ezzel  23 milliárd forint értékben valósulnak majd meg beruházások. A nyertesek célul tűzték ki a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelését. A támogatásból lehetőségük van új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, illetve információs technológiafejlesztésre.

45 KKV több mint 3 milliárd forintot fordíthat új termékek létrehozására, új technológiákat kifejlesztésére, illetve új szolgáltatásokat kialakíthatnak. A vállalkozások összesen közel 5,5 milliárd értékű fejlesztést valósíthatnak meg.

Az elnyert összeget fordíthatják kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, vagy projektmenedzsmentre, magyarországi vagy külföldi kiállításon vagy vásáron történő részvételre, illetve iparjogvédelemre. A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés felhívás nyertesei azon cégek lettek, amelyek tudományos kutatásokon keresztül olyan piacképes termékeket, szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás versenyképességének, illetve innovációs tevékenységének növeléséhez.

Kutatási infrastruktúra megerősítésére nyert el 650 millió forintot ezalkalommal a Magyar Földtani és Geográfiai Intézet. A pályázat célja alapvetően a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése. Fontos, hogy a sikeres nemzetközi kutatási együttműködések jöjjenek létre, és  nemzetközileg is magasan jegyzett kutatási eredmények születhessenek.

14 érdekképviseleti szervezet közel 1 milliárd forint támogatást nyert el munkahelyi egészség és biztonság fejlesztésére. Közel 10 ezer munkavállaló és munkáltató kaphat így a munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatosan célzott tájékoztatást.– ismertette az államtitkár.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium
betűméret növelése      nyomtatás