Burgenlandé a Felsőőr-Friedberg vasútvonal

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Burgenland tartomány véglegesen átveszi a Felsőőr-Friedbergi vasútvonalat, a megvásárlásáról nemrég döntöttek a Közlekedési Infrastruktúra Burgenland gyűlésén. A teherforgalom további kibővítése is terítéken van, személyszállítás azonban a közeljövőben nem lesz.

A szerződést előreláthatólag szeptemberben írják alá, az azonabn még nem tisztázott, miből finanszírozzák a folyamatot. Az állam, a tartomány és a településeknek kell osztozni a költségeken, ugyanakkor az 50%-ot az állam vállalja. Jelenleg épp fut a pályázat, hogy ki legyen a vezető.

Tervben van a teherforgalom további bővítése is. Az előző évben 100.000 tonnát szállítottak a vasútvonalon nettóban. A személyforgalom azonban momentán úgy fest, a közeljövőben nem fog újra feléledni, mivel a térségben megfelelő buszközlekedés van.

A vasútvonalnak nagy szerepe van Dél-Burgenland gazdasági fejlődésében is, mondta el Hans Niessl tartományfőnök. „A vasútvonal megvásárlásával hosszabb távon is biztosítva van a további működés“ -tette hozzá.

2011-ben szűnt meg a személyforgalom a Friedberg-Felsőőr vasútvonalon, később aztán a teljes leállítás is fenyegette a szakaszt, a térség vállalkozásai azonban szorgalmazták a teherforgalom folytatsát. 2015-ben jelentette be Burgenland tartomány, hogy átvenné a hozzávetőlegesen 28 kilométert. Abban az évben azonban néhány nyitott kérdés miatt lehetetlen volt, most viszont megérett a projekt a teljesítésre. 

Hogy jelenleg hol tart a Felsőőr-Szombathely határon átnyúló, Európai Unió által is támogatott projekt, egyelőre nem ismert. A vasútvonal Felsőőr és Rohonc/Rechnitz között továbbra is magántulajdonban van, és annak ellenére, hogy Nagyszentmihályig/Großpetersdorf néhány éve teljesen felújították, vonat ott évek óta nem közlekedik.

Forrás: ORF Burgenland
betűméret növelése      nyomtatás