Brenner József az Év vasi embere

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynök lett az Év vasi embere 2017-ben, Brenner atya a büki Megyebálon vette át a díszes oklevelet Majthényi László megyei elnöktől és dr. Balázsy Pétertől, a Vas Megyéért Egyesület elnökétől.

Brenner József 1935-ben született Szombathelyen, 1957-ben szentelték pappá. Legidősebb testvérével, a szintén papi hivatást választó Lászlóval együtt mentették át vértanúhalált halt fivérük, Brenner János emlékét a szabadabb világba, de ennek ára volt: Brenner József 1989-ig csak káplán lehetett, plébános nem. A világi hatóságok állandóan figyelték tevékenységét, azonban a vértanú bátyjáról szóló visszaemlékezések időközben minden külső körülmény ellenére folyamatosan gyarapodtak. Ezért lehetett a boldoggáavatási aktákat gyorsan, minden tudományos bírálatot kiálló minőségben összeállítani és Rómába eljuttatni. 

Brenner József életművét Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke méltatta a megyebál éjféli díjátadóján: hűséges magatartásával, lelkipásztori pályáján nehéz körülmények között is helytállva, vértanú fivére emlékének megőrzésével és ápolásával a jelen és a jövő Magyar Katolikus Egyházáért, s áttételesen a jövő magyarságáért dolgozott egész életében.

Forrás: vaol.hu
betűméret növelése      nyomtatás