Vasi borok a hazai borkiválóságok között

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor oklevéllel az ország legjelentősebb és legnagyobb tétel számú borversenyén Budapesten a Vajdahunyad várában. A díjazottak között volt a csempeszkopácsi Mándli Borház fehérbora, valamint a felőcsatári Major-Árva Borház vörösbora is.

A több száz oklevél átadását megelőzően a földművelésügyi miniszter a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület

Az FM elsődleges céljai között szerepel helyreállítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, így a minisztérium minden erejével azon van, hogy ehhez rendeletekkel, anyagi támogatásokkal, jogszabályokkal, a hungarikumok védelmével megteremtse a szükséges feltételeket, kereteket. Mindennek érdekében a borkiválóságokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal.

Ahhoz, hogy élővé váljon és a tradíció folytatódjon, nagy szükség van a magyar borokat népszerűsítő különböző rendezvényekre, megmérettetésekre. Ezek között különösen fontos a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett. Mindebből 309 fehér, 174 vörös, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar borok jellegzetességeit - hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: a jó bor elkészítése a szőlőültetvényeken kezdődik. Ezért is foglalkoznak a szakemberek a különféle szőlőfajtákkal; az idén a furminttal.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnök arról beszélt, hogy évről-évre egyre több tételt küldenek a borászok az Országkóstolóra. A tételek évente átlagosan mintegy 10-15 százalékos növekedést mutatnak. A most megjelenő kiadványokba a bírálatra beküldött tételek több mint fele, mintegy 560 került be. Az elismerésben részesült borok 60 százaléka fehér-, míg 40 százaléka vörös- illetve rozébor volt, az utóbbi arány emelkedő tendenciát mutat - mondta a szakember.

Első alkalommal került be a fehér borkiválóságok közé egy vasi bor, a Mándli Borház Cáki Cserszegi Fűszeres bora. Az ezt tanúsító oklevelet Mándli Tibor, a borászat tulajdonosa vette át Vajdahunyad várában.

Az Országos Borszakértő Bizottság értékelése  alapján vörös borkiválóság lett  a felsőcsatári Major-Árva Borház 2015-ös évjáratú Dornfelder Siller bora. Az oklevelet Árva Pál  borász vette át.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda/Nemzeti Borkiválóság Program
betűméret növelése      nyomtatás