Az Öreghegytől a Schneebergig

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Az Öreghegytől a Schneebergig a címe Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek egykori elnökének legújabb könyve, amelyet nemrég mutatott be Bécsben. A könyv egy dokumentumértékű leírás az ausztriai magyarság elmúlt évtizedeiről.

Az évtizedek óta Bécsben élő és munkálkodó történész, főszerkesztő, az emigráció egyik vezéralakja, tavaly nyári budapesti megjelenése óta csak most, szűk egy esztendő elteltével mutatta be könyvét a Bécsi Magyar Otthonban. Munkája dokumentumértékű leírás az itt élő magyarság elmúlt fél évszázadáról, Deák Ernő emigrálásáról.

Ezt a könyvét is felkérésre írta meg a szél-járás folyóiratban megjelent visszaemlékezés-sorozatának kibővítéseként, és eddigi tizenhat könyvbemutatójának egyikét sem maga kezdeményezte. A szervezők jóvoltából most, a tizenhetedik alkalommal, május 9-én a Bécsi Magyar Otthonban rendezett bemutatón a kötetet Magyarország, Felvidék, Délvidék, Burgenland, Grác és Linz után a bécsi magyarok is kezükbe vehették.

A bemutatón megtelt a Bécsi Magyar Otthon előadóterme, az eseményt megtisztelte jelenlétével Molnár Mária, a Collegium Hungaricum igazgatója, ifj. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, továbbá jelen volt az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége – Kaláka-Club elnöke, Wurst Erzsébet és még sokan a szervezésben részt vevő egyesületek tagsága köréből. Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke és Seidler Andrea, a Bécsi Tudományegyetem professzora, az Ausztriai Magyar Kutatóintézet elnökének köszöntő szavai után a rendezvényt Csire Márta, a Bécsi Tudományegyetem Finnugor Tanszékének lektora vezette be.

A könyv ismertetésének első momentumaként Blaskó Katalin, a Bécsi Tudományegyetem Finnugor Tanszékének munkatársa olvasott fel a kötet első lapjairól egy rövid részletet. A szerzővel ezúttal is a könyv kezdeményezője, szerkesztője és gondozója, Böröndi Lajos költő beszélgetett. Kérdésére, hogy 1956 decemberében, 16 évesen egy szál zakóban Peresztegről miért indult neki a határnak, Deák Ernő elmondta: súlyos tüdővérzéséből meg akart gyógyulni. Kalandos utakon, de végül eljutott a bécsújhelyi kórházba, ahonnan kikerülve valóban gyógyultan folytathatta középiskolai tanulmányait Ausztria különböző magyar gimnáziumaiban. Böröndi arra is kíváncsi volt, Innsbruckban tett érettségi vizsgája után miért nem választotta otthonául az Alpok gyönyörű hegyláncai között fekvő tiroli tartományszékhelyet. Deák Ernő azt válaszolta: a magyar szellemi és szervezeti élet vonzása vezette vissza őt Bécsbe.

A könyvből Blaskó Katalin további részleteket olvasott, a beszélgetés végén pedig Uzsák Zoltán levetítette Schneebergi túrák című fényképsorozatát, amely egy illusztrációja volt az esten elhangzottaknak. Deák Ernő Az Öreghegytől a Schneebergig című könyvét legközelebb Győrben a Megyei Könyvtárban mutatja be, június 9-én, az Ünnep Könyvhéthez kapcsolódó eseményen.

Varga Gabriella
 

Forrás: ORF Burgenland
betűméret növelése      nyomtatás