Átvette a közönségdíjat Garda Károly

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Dr. Garda Károly vépi háziorvos, a Magyar Kneipp Szövetség elnöke átvette az Év vasi embere közönségdíjasnak járó díszoklevelet Majthényi László megyei elnöktől és dr. Balázsy Pétertől, a Vas Megyéért Egyesület elnökétől. A megyei napilap munkatársa beszélgetett Garda doktorral.

A héten kapta meg elismerő oklevelét a megyeházán az Év Vasi Embere 2017 szavazás közönségdíjasa. Dr. Garda Károly vépi gyermekorvost, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnökét a díjátadás után kérdeztük.
– Két okból is nagyon értékes az elismerés: gyermekorvosként a gyerekektől és a szüleiktől kaptam. Nagy öröm látni a munkám eredményét és érezni, hogy szeretettel néznek rám. Másrészt a díjat az a Vas Megyéért Egyesület adta át, amelyet dr. István Lajos professzor, a Markusovszky kórház egykori vezető főorvosa alapított, aki különösen szerette Vas megyét – soha nem ment el innen. Nem volt olyan falu Velemértől Csánigig, amelyet ne ismert volna. Én azt tanultam tőle: ragaszkodnunk kell a szülőföldünkhöz, ott kell adnunk az embereknek és ott kell alkotnunk valami maradandót – így vall a szakember, aki szerint mindenkinek a saját életében, tehetsége szerint érdemes az említett vállalást teljesítenie. István professzorra különösen jellemző volt a hazaszeretet és a lokálpatriotizmus – Garda doktor is megélhette, mit jelent külföldön élni, majd hazatérni: a ’80-as évek végén másfél évig dolgozott Nyugat-Berlinben a Freie Universität gyermekklinikáján, hazatérése után 1990-ig Szombathelyen volt iskolaorvos.
Az egyesületalapító hármas ars poeticájára is emlékeztet: gyakorold a tudományt, a mindennapos orvoslást és a mindennapos ismeretterjesztést. – A mai turbulens világban jó lenne, ha a harmadik ismét az István professzori szintre kerülne vissza – jegyzi meg. És azt is: a Vas Megyéért Egyesület alkalmas ennek a látásmódnak az ápolására, arra, hogy továbbvigye a szemléletet.
Dr. Garda Károllyal kapcsolatban lehetetlen kihagyni a Sebastian Kneipp-féle gyógyászat említését, melynek lényege a hidroterápiával, a gyógynövények használatával, a helyes étrend, a mozgás és a belső egyensúly megteremtésével az: termelj magadnak egészséget! A doktor magyarázza: nekik, orvosoknak nem elég a megbetegítő tényezők oldaláról, a patogenetikus nézőpont felől közelíteni (a betegségek keletkezését vizsgálni, diagnózist adni, terápiát, majd rehabilitációt végezni), hanem az egészség keletkezésével is foglalkozniuk kell – a szalutogenetikus szemlélet szerint az egészség az egyén saját teljesítménye. Az egészségfejlesztési módszerben az öngondoskodáson van a hangsúly, ennek a gyermekkori megalapozása nagy felelősség, de így lehet egészségtudatosabb generációt nevelni, mondja dr. Garda Károly.
A szüleit említi még, az első indítás tőlük érkezett: mindenhez érteni kell! Zeyk Domokosról, az egykori szombathelyi állami gyermekmenhely, illetve a gyermekkórház igazgató főorvosáról is nagy tisztelettel beszél – csak a gyerek számít, tőle azt tanulta. És ha már gyerekek: nagy meglepetés érte a minap, miután kiderült, hogy ő lett a közönségdíjas: hétfőn reggel behívták a vépi iskolába, a tanulók összegyűltek az aulában és tapssal köszöntötték, úgy gratuláltak. A gyógyításukon kívül a fiatalok tehetségének felismerése is szívügye dr. Garda Károlynak. 1977-ben az ő javaslatára jött létre a Tudás Fája Közalapítvány, amelynek a működését azóta is támogatja.

Forrás: vaol.hu
betűméret növelése      nyomtatás