A népcsoportok javára döntött a bíróság

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Az Európai Unió Bírósága helyt adott a FUEN fellebezésének. Az Európai Nemzetiségek Szövetsége (FUEN) a „Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe" polgári kezdeményezés elutasítása miatt fellebezett az Európai Bíróságnál. A bíróság úgy látta, hogy az Európai Bizottság tévedett 2013 januárjában, amikor elutasító határozatot hozott.

A „Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe“ (az angol kifejezés magyarul: Mentőcsomag a kisebbségek számára – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért) egy 2013-as európai kezdeményezés, melynek célja, hogy a kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós (EU) jog részei legyenek.

 

A javaslatcsomag összesen 15 intézkedést javasol az EU számára nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a népcsoportok európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén. A bíróság azért adott helyt a fellebezésnek, mert úgy látta, hogy a Bizottság nem tudta megindokolni az elutasító döntését. Sem azt nem mondták meg, hogy mely területen nem tudnák alkalmazni a nemzetiségek által javasolt lépéseket, sem a következtetés logikájáról nem tudtak érdemben érvelni. Innen pedig a bíróság számára sem volt világos, hogy mely javaslat esik az Európai Bizottság hatáskörén kívül és melyik nem.

 

A FUEN elnöke Vincze Lóránt: " Nagy győzelem napja ez az autochton kisebbségek számára: Még nem érkeztünk el az út végére, de ez egy nagyon fontos lépés megtétele volt. A bíróság döntése arra kötelezi az Európai Bizottságot, hogy a jövőben vegye komolyan az európai kisebbségek kezdeményezéseit. Megérte a kisebbségeknek összetartani és jól felkészülni."

 

Forrás: volksgruppen.orf.at
betűméret növelése      nyomtatás